Lidia in Senegal: 25 september 2016

25 september 2016

Dag Genkies !!

Mijn naam is Lidia Caponi, en ik verblijf momenteel drie maanden in Senegal (Dakar en Thiès).

Na mijn studies kinesitherapie en revalidatiewetenschappen heb ik mij gespecialiseerd in kinesitherapie en revalidatiewetenschappen voor kinderen. Hierna heb ik een postgraduaat revalidatie voor kinderen met neurologische aandoeningen afgerond. Het jaar 2015-2016 heb ik gewerkt als kinesiste in de kinderpraktijk van Caroline Lambrechts in Tongeren. Ik behandelde hier onder meer kinderen met aangeboren hersenletsels, syndromen, congenitale deformiteiten en baby’s met een ontwikkelingsachterstand.

Tijdens mijn postgraduaat leerde ik Plan Bobath kennen. Een vereniging, opgericht door Annemie Mortier, een Belgische ergotherapeute die 7 jaar lang in Senegal heeft gewoond en het lokale project heeft mede mogelijk gemaakt. Regelmatig sturen ze een kinesitherapeut, ergotherapeut, arts,… naar Senegal om opvolging te verzekeren.

De o.a. opgerichte créche in Thiès is er om kinderen met motorische en meervoudige handicap (voornamelijk kinderen met een hersenverlamming) van 9u tot 16u op te vangen. Ze drinken, slapen en krijgen hier hun sessies kinesitherapie en activiteiten. Er wordt veel advies aan de ouders mee gegeven. Zij moeten weten hoe ze hun kind het best positioneren om te slapen, te eten, om te kunnen spelen. Creatief zijn met het materiaal dat voorhanden is, is belangrijk. Er worden ook oefeningen met het kind gedaan om de mobiliteit en activiteit van het kind te verbeteren. Het belangrijkste is om het kind te bekijken in zijn omgeving en de noden van het kind goed te analyseren: wat is de belangrijkste doelstelling? Waar heeft het kindje het meeste nood aan? Soms gaat het helemaal niet om vooruitgang. Het kind positioneren in een comfortabele houding, zonder pijn, of spierverkortingen en deformaties verhinderen, zijn ook belangrijk. Kindjes met zware pathologieën hebben vaak moeilijkheden om te eten (kauwen en slikken). Voedingsadvies wordt geven over wat een kindje best kan eten (puree, geplet voedsel, geen rijst,…) en in welke houding ze best zitten.

Ik verblijf momenteel in Dakar – Liberté 6. In het huisje van Petronille en haar familie (Anna 32, Gloria 24, Tiffan 9, Axel 7, Chaddy 5) en de tweeling Teddy en Tiffa (1jaar) die onder wonen met hun mama. Altijd volk en altijd lawaai in huis, zo heb ik het liefst. Als ik mijn franse woorden niet meer kan vinden, kan ik me in alle rust afzonderen in mijn kamertje op het dakterras. Hier denk ik, schrijf ik en zoek ik naar nieuwe inspiratie.

Van maandag tot vrijdag ben ik momenteel aan’t werk in Guédiawaye, 20 minuten wandelen en 60 minuten met de bus verder. Ik doe hier huisbezoeken samen met de relais Anna, Odette, Arame en Bana. En is de voornaamste taak analyseren naar de primaire behoeften van het kind en de ouders advies geven omtrent positionering, voeding en verzorging. Ook bij de familie van Anna heb ik al mogen meegenieten van een dagje Guédiawaye, ze wonen hier met een twintig tal in een huisje, elk gezin heeft één kamer. Het leven speelt zich voornamelijk op de binnenkoer af. Daar spelen de kinderen, maken de vrouwen het eten, doen ze de was en lopen er ook twee geiten rond.

Vanaf november ga ik naar Thiès en zal ik het reeds opgerichte crèche mee begeleiden. Ook in Thiès zullen er huisbezoeken gedaan worden en is er plaats voor consultaties voor nieuwe patiënten en maandelijkse re-educatie voor alle relais  en ouders.

Bedankt voor jullie interesse, geniet van jullie weekend en onthou
‘tout commence par un rêve’
(een reclamebord van Néstle, die ik elke morgen passeer als ik in de bus zit)

Je hoort nog van me!

Liefs, Lidia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s