Aanpassen.

Na drie dagen Tanzania is het moeilijk om mijn indrukken allemaal op papier te zetten. Goede ervaringen worden afgewisseld door negatievere. Mooie landschappen maken plaats voor achtergestelde buurten. De armoede laat zich niet wegsteken. Bij aankomst in de luchthaven van de Kilimanjaro worden we al snel geconfronteerd met een douanebeambte die ons de indruk geeft iets uit de bagage te willen verkrijgen. Ik kan het niet helpen dat ik als westerse toerist me soms een groot dollarteken voel. Op vele plaatsen, bijvoorbeeld in Arusha, worden we vrij snel omringd door verkopers van allerlei. zeker in die beginfase was dit overweldigend voor mij. Enkele dagen later weet ik goed hoe deze mensen respectvol “neen” te zeggen.

Onzekerheden verdwijnen naargelang mijn verblijf en contact met de lokale bevolking. Ik leer enkele woorden Swahili en leer de plaatselije keuken kennen. We verblijven in een op eerste zicht, mooi huis. Bij het installeren merken we hier en daar mankementen. Zo werkt de voordeur niet goed, is er in sommige kamers geen licht en is de de algemene hygienische toestand naar onze normen niet ok. Sommigen slaan zelfs aan het poetsen.

Ik ben op de eerste dag moe van de reis. Savonds vertaalt zich die moeheid in frustratie tov mijn groepsgenoten. We voelen ons toch de outgroup wanneer laveren door de straten. Er is sprake van stress maar niet in die mate dat we ons verlamd voelen. Integendeel. Bij ons bezoek aan de Masai, op dag 2, maakt iemand van ons een grap door hem 5000 shilling te vragen wanneer hij een foto maakt van een groepslid. Hun gedrag wordt door hem gespiegeld en de humor wordt geapprecieerd. Toch zie je dat deze stam een lucratieve handel op zet in de verkoop van souvenirs.

We zijn ook al gaan kennismaken met de gasten van het dagcentrum. Het is er heel mooi! De gasten gedragen zich veel rustiger in vergelijking met de mensen met een mentale beperking in Vlaanderen. Hoe dat dit komt laat zich raden. Ze hebben nog een liedje voor ons gezongen en daardoor waren we allemaal ontroerd. Het is absoluut niet simpel om op een niet-geforceerde manier in contact te treden met hen. De taalbarriere is zeker een obstakel. Sommige van de groep zochten in hun creatiefdenken naar een wijze tot contactname. Het was een goede indruk maar ik zit toch te denken aan de verwachtingen van de leerkrachten. In gesproken en niet uitgesproken zaken hebben we de indruk dat ze echt op onze ideeën willen voortbouwen. Dat zorgt voor wat druk. Maar ons team is sterk. We weten waaraan we beginnen.

Toch moet ik bekennen dat mijn intrede in de andere cultuur niet zonder slag of stoot verloopt. Mensen met ervaring in Tanzania hebben me verteld dat op het einde van de reis we zeker met een rugzak vol goede herinneringen endigIMG_20170406_152902.jpg

umojapeople

In 2014 I started studying again. I wanted to be an educator, working with people and taking care of people in need. This year (2016) me and 6 other students are working on a final project. We choose 'Het Umoja Project' and together with the founders we hope to be of use to the people of the village Moshi, Tanzania. We recently decided to dedicate our work to enhance their daycare for disabled people. In april 2017 we will make a journey to Tanzania to execute our plans. This blog takes you on an inside journey...

3 comments

 1. Hallo Umojapeople,

  Alleen al door de kleine inkijk in jullie eerste ervaringen zijn ook wij vol spanning geraakt en kijken we uit naar jullie volgende wederwaardigheden.
  Terwijl hier in België een aarzelend zonnetje verschijnt zal diezelfde ster in een veel gloeiendere versie de uitvoering van uw project beschijnen…..conform uw voorbereidingen hier en het doel dat bereikt gaat worden ginder !

  Groetjes
  Anne-Mie en Erik

  Liked by 1 person

 2. Heey William! Wat leuk om je eerste ervaringen in Tanzania te lezen. Ik ben er van overtuigd dat jullie het daar top zullen doen. Het team en de jongens wensen je veel succes toe!
  Ps; een foto van jouw in Tanzania toevoegen in je volgende post zou keileuk zijn voor onze jongens 😉

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s