De meeting.

Gisteren hadden we een etentje voorzien voor de leerkrachten en het personeel van het dagcentrum. Het doel was om elkaar beter te leren kennen en om onze ideeën kenbaar te maken. Daarvoor moest er nog gewinkeld worden. Op het menu stoofvlees met frieten en wat rauwkost. Een deel van de groep waaronder ik zijn naar een supermarkt gegaan in Moshi.

Er rijden hier veel auto’s van het merk Toyota. En zo nu en dan zie je de vindingrijkheid van dit volk ook terugkomen in hun vervoersmiddelen. Met ondenkbare constructen halen ze halsbrekende toeren uit.  De chaos die er soms heerst zorgt niet voor de gekende verkeersstress zoals in België. Er wordt wel eens getoeterd maar bij onze chauffeur zie je geen ergernissen. Vriendelijke “djambos” (hallo’s) vullen de overvolle straten.

En wat te denken van de plaatselijke supermart. Goed te vergelijken met onze Carrefour, en dat verwacht je toch niet direct wanneer je de gammele huisjes en winkeltjes in de straten ziet. De prijzen zijn er hoog maar we willen alleen het beste voor het personeel. Terwijl ik na het winkelen buiten sta te wachten loopt er een bedelaar voorbij. Hij laat me zijn gehavende been zien en ik heb het moeilijk om “nee” te antwoorden op zijn vraag om geld. Moeilijker dan het afweren van de lokale souvenirverkopers. Een pak moeilijker.

Met onze waren rijden we naar het dagcentrum. Het keukenpersoneel komt al naar onze toe…”habari bwana”…hoe gaat het meneer. Er lijkt zich toch enige gespannenheid te verspreiden in onze groep. Deze mensen zij het niet gewoon dat er voor hen gekookt wordt. De sfeer komt erin door het zingen van het bekendste lied in Tanzania “Djambo”. De leerkrachten zijn ondertussen zelf al aan het eten gegaan van een ander gerecht, gemaakt door de tuinman,Joseph. Diezelfde Joseph vraagt me later om op de foto te gaan met hem. Eer dat ik door had dat dit zijn vraag was had ik al 10 keer het woord “picha”?? naar hem benoemd. Miscommunicatie is onvermijdelijk. Blijkbaarblijkbaar heeft hij me graag ondanks zijn duidelijke grappen over mij in het Swahili bij de leerkrachten. Doordat ik toch de moeite had genomen om het stuk varkensvlees met haren te eten had ik de indruk dat dit me in zijn gratie had gebracht. De leerkrachten kunnen toch nog een friet stoofvlees op. Blijkbaar veranderen afspraken hier om de haverklap. Was ons initiatief niet duidelijk gecommuniceerd, of… vertrouwden ze onze kookkunsten niet?

In de meeting voel je de stress, afspraken die gemaakt zijn blijken nu opeens niet meer geldend. Er wordt hevig gediscussieerd over de openingsuren van hun school. Het belang van hiërarchie drukt zich uit in de aanwezigheid van een dame die onze initiatieven komt controleren. Haar lichaamstaal spreekt boekdelen. Na enkele minuten komen we eruit. Zo n vergadering heb ik nog niet meegemaakt. Ik ben wat uit mn gewone doen. Ik stel me de vraag of we wel gewenst zijn hier? Bij het afscheid merk ik toch dat de beleefdheid en vriendelijkheid gemeend is. In onze reflectie op de trappen van het huis is de groep iet wat gelaten. De inbreng die we hadden in dit gesprek vergde veel kunde. Ik ben opnieuw trots op onze groep. Sommigen toonden veel lef om onze goede bedoelingen helder te krijgen.

En op zondag hebben we gerust. Eindelijk even de tijd voor onszelf. Met nog een klein vergadering, zonnebaden, en siteseeing. Hakuna mata…IMG-20170409-WA0020IMG-20170409-WA0022

 

umojapeople

In 2014 I started studying again. I wanted to be an educator, working with people and taking care of people in need. This year (2016) me and 6 other students are working on a final project. We choose 'Het Umoja Project' and together with the founders we hope to be of use to the people of the village Moshi, Tanzania. We recently decided to dedicate our work to enhance their daycare for disabled people. In april 2017 we will make a journey to Tanzania to execute our plans. This blog takes you on an inside journey...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s