Iris in Tanzania (3)

iris3

Karibu!

Onze eerste week op neonatologie zit er bijna op.

De neonatologie hier is een beetje anders al bij ons. Ze liggen in kleine houten bakjes naast elkaar en hebben geen monitor. De taak als verpleegkundige is vrij beperkt en bestaat uit badjes en voeding geven.

De afdeling bestaat uit drie kamers. Eentje voor de kleine prematuren. Men heeft hier slechts één couveuse, dus verwarmen ze de hele kamer tot 37 graden!!! Zweten á volonté dus!

De kleinste is geboren op 23 weken en is ondertussen 29 weken. Ongelooflijk dat dit wondertje het zeer goed stelt, ondanks dat men hier geen kinderen kan beademen of CPAP heeft. De middelste kamer is voor de kindjes die nog moeten groeien maar wel goed genoeg zijn. Ook liggen hier de asfyxies. Dit zijn kindjes met zuurstofgebrek tijdens de geboorte. De laatste kamer is voor de besmette kinderen, kinderen met infecties of opgenomen uit andere ziekenhuizen.

Elk baby gaat elke dag in bad. Er wordt dan met een blokje zeep over het lichaampje geschuurd, afgespoeld en nat in bed gelegd. Dan nemen ze terug proper water, pamper uit, kindje in bad, schrobben, afspoelen, nat in bed en zo verder. Op 45 minuten zijn 20 baby’s in bad geweest.

Na het bad is het tijd voor borstvoeding. De moeders staan voor de deur te wachten en de verpleging geeft elke baby aan zijn mama. De moeders zitten op banken in de gang en geven borstvoeding.
De kindjes die geen ouders hebben of waarvan de moeder niet kan komen, worden gevoed door ons. Papflessen kennen ze hier niet. De melk zit in ijzeren bekers.

Lees Iris haar verhaal verder op haar persoonlijke blogpagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s