Dumela!

Dumela! Ik kreeg vandaag mijn Botswaanse naam, Kagiso wat vrede betekent!
Wat Pathlogo de naam van de eerste school die wij bezochten letterlijk betekent weet ik niet, maar het werd wel duidelijk beschreven door de directrice: “When you start to realise and experience things..that ‘ahhh’ feeling.” Het moest dus wel iets speciaals gaan zijn!
Een ‘inclusieve’ school zoals ze dat noemen, in mensentaal een school waar ook kinderen die slechtziend of blind zijn kansen krijgen.
De allerkleinsten stonden echt te trappelen om zich voor te stellen MET hun eigen dansje.. Onmiddellijk verkocht! Zo blij, zo mondig en zoveel discipline.. (Wij zijn dat dansje dus nog altijd aan het proberen oefenen op een aanvaardbaar niveau)
De school, die trouwens samenwerkt met de Europaschool in Kolderbos, bewijst dat er in Botswana eerst en vooral niemand mag achterblijven. Blinden en slechtziende kinderen die in spoedtempo braille leren, die kunstwerkjes maken, die zelfs in de ‘gewone’ klassen zitten met aangepaste begeleiding, blinde leerkrachten,.. Er valt nog veel te leren van deze school!
Nadat iedereen maar dan ook echt iedereen(!) in de ruimte voorgesteld was, tel zo’n 20 minuten minimum, gingen wij eindelijk aan het werk: Vergaderen over wat de problemen zijn, wat er concreet moet gebeuren, hoe de samenwerking verder moet lopen,.. EN we sloten zelfs af met duidelijke en concrete acties!
Etenstijd? ‘We’ll see where we can take a break’
Maar dus nog lang niet want we kregen ook te zien welke lieve mensen voor onderdak zorgden voor de leerlingen! Stel u maar eens voor dat deze kinderen van over heel Botswana, er zijn maar twee scholen voor slechtzienden, iedere dag terug naar huis moesten.. 2,3 of 4 uur onderweg!
De tweede school, de zustersschool van het Lyceum, was er eentje waar wij vaak met ons mond vol tanden stonden. De studenten in het kort?
Wandelende, talentvolle en van zelfvertrouwen blakende woordenboeken onder leiding van meestal de vrouwen. Wat trouwens in Botswana precies eerder de regel dan de uitzondering is!
Dat was onze dag dan.. Ohja onze valiezen zijn dan toch eindelijk ook in Francistown geraakt!👌😅

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s