Protocol is observed

protocol

All raise and shine: nu dat onze taxi er eens op tijd was, waren wij niet allen present: change of African/European style.

Voor de noodzakelijke en uitgebreide voorstellingen tekenden present: honorable deputy mayor Anniek Nagels, honorable city councilor Allessandro Cucciara, twinning officer Lieve Wouters en city officers Bieke Vancraynest en Tim Lenaerts: protocol served!

Starten deden we met een voorstelling van de afdeling Social and Community Development. Zij werken voornamelijk rond 3 thema’s:
– Social Welfare: het begeleiden van, meestal kwetsbare, kinderen, vrouwen en ouderen;
– Community-projects: het mobiliseren van wijkgroeperingen ihkv verbondenheid;
– Home Economics: het trainen van ‘lifeskills’ voor diverse ondersteuningen.

Daarna kregen we een stand van zaken van de 9 projecten die de stad Genk de afgelopen jaren mee heeft ondersteund via de Genk Award en hebben we er zelf een aantal bezocht:
– de bouw van een community shelter in Selolwe. Hier wil de wijkvereniging een gemeenschappelijke ruimte creëren met een buitenkeuken, plaats voor ontspanning en dergelijke meer. Voorlopig is er nog een duidelijke inspanning nodig (inclusief enkele fondsen);
– het Area S Internet café en tot slot de winnaar van Genk Award 2018: de Ice Pop Machine in Philip Matante West. Hier maakt de buurtwerking zelfgemaakte ijslolly’s in diverse smaken. Het lekt/eet nog wat ongemakkelijk, maar onze bijdrage zal dit zeker oplossen.

In de namiddag staat jeugd op het programma. Districtcoördinator Minkie neemt ons mee naar verschillende jonge ondernemers. We starten bij LEA, de incubator van Francistown. Hier ontmoeten we enkele jongeren die in hun businessplan ondersteunt worden door het ministerie: ze kunnen een ruimte huren tegen startersprijzen, ontvangen een subsidie/ lening en krijgen advies en workshops om hun zaak tot een succesverhaal te maken. Een waterbottelarij, een lassersbedrijf en een ‘egg incubator’… het soort bedrijfjes is heel divers.

We bezoeken het jeugdhuis en de Cosmogolem, en krijgen een update over het ICT-project in de bibliotheek. Jongeren kunnen er een workshop volgen om basisvaardigheden op vlak van ICT te leren. Op de marketplace – waar jongeren hun goederen aan de man kunnen brengen – ontmoeten we een acapellagroep. Drie jongeren die hun brood verdienen met optredens, MC, verhuur van sound system… als ze beginnen te zingen, zien we direct het succes van hun bedrijf!

Last but not least bespreken we onze toekomstplannen en hoe we de projecten van beide steden met elkaar kunnen linken. Het inspirerend verhaal van ondernemende jongeren in Genk én in Francistown zal hierin een centrale rol spelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s