Cheyenne in Francistown: de mobiele kliniek

mobiele kliniek3

Tijdens onze stage in Francistown, in Botswana werkten we twee weken in een kliniek en twee weken in het ziekenhuis. Mensen kunnen naar de klinieken gaan voor allerhande redenen. Hier worden consultaties gedaan, medicatie voorgeschreven, bloednames uitgevoerd, medicatie toegediend en wonden verzorgd. Er is ook een diabetesafdeling en een kinderafdeling, waar consultaties gedaan worden voor deze doelgroepen.

Mensen moeten vaak ver wandelen of ver de bus nemen om tot deze klinieken te geraken. Hier heeft niet iedereen het geld voor of is de afstand gewoon te ver om er te geraken. Voor deze mensen is er een mobiele kliniek opgestart. Ik heb de kans gekregen om hier een dag aan deel te nemen. Alle materialen worden in een grote auto geladen en dan rijden de verpleegkundigen naar een plaats ver buiten de stad. Je merkt al onmiddellijk het verschil tussen de stad en het plattelandsleven. We reden echt naar de ‘middle of nowhere’.

Op een afgesproken plaats zetten de verpleegkundigen de materialen klaar en wachten tot er mensen van dat gebied langskomen voor een consultatie. Wanneer wij aankwamen met de auto op de afgesproken plaats stond een grote groep mensen ons al op te wachten. Het was heel aangrijpend om dit mee te maken. Deze mensen hebben letterlijk ‘niks’. Ze zijn heel arm en hebben ontzettend weinig middelen om een fatsoenlijk leven te kunnen leiden. Toch leken deze mensen heel gelukkig te zijn.

mobiele kliniek1

Op de afgesproken plaats werden consultaties gedaan, medicatie uitgedeeld aan volwassenen, medicatie toegediend aan kleine kinderen en de kinderen worden hier gewogen. Er wordt ook eten uitgedeeld aan de moeders en kinderen.

Ik heb hier een echte cultuurshock ondergaan. Ik ben echt tot besef gekomen dat een mens eigenlijk helemaal niet zo veel nodig heeft om gelukkig te zijn, in tegenstelling tot wat wij westerlingen denken. Het was een ogenopende ervaring en het is een levensles die ik voor altijd met me mee zal nemen.

Het volledig reisverslag van de studenten HBO5 Genk in Francistown vind je op hun Facebookpagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s