Rianne in Francistown: een dagje ambulance

Op donderdag 8 November 2018 liep ik stage in Donga clinic. Hier is ook de basis van de EMS (Emergency Medical Services). Samen met Nathalie kreeg ik de kans om een dagje mee te lopen bij de EMS. Er waren 2 teams aanwezig en we werden ieder in een ander team geplaatst. Er waren meerdere ambulance stuk en dus niet in gebruik. Er was momenteel 1 ambulance in gebruik. Ik werd bij team 1 geplaatst.

ambulance2
Met de verpleegkundige van de ambulance

De dag kon beginnen. We controleerden en vulden de materialen van de ambulance aan. Hier was veel papierwerk voor, alles moest geteld worden en afgetekend. Dit was wel een fijn begin van de dienst, zo wist ik al waar alle spullen lagen en waar alles voor gebruikt werd. Het was een zeer fijne verpleegkundige die mij veel uitleg gaf.

ambulance
Medicatie tas

Het eerste telefoontje kwam binnen, een verkeersongeval. We zijn hier naar toe gereden met 1 chauffeur, 2 verpleegkundigen en ik. De sirene stond op en we waren in 7 minuten bij het ongeval. Er was een persoon gewond die op de grond lag, een voetganger. De auto was tegen de patiënt aangereden (hier mocht ik geen foto’s maken in verband met privacy). De patiënt was bij bewustzijn en kon staan. De patiënt had een schaafwonde op zijn elleboog en op zijn enkel. Hier hebben wij alleen naar gekeken, maar niet verzorgd. We hebben in de ambulance de parameters genomen en de patiënt naar de dichtstbijzijnde kliniek gebracht. Hier werd de patiënt verder geholpen en zat de taak van de ambulance erop.

Op naar de volgende patiënt, dit wordt doorgegeven via een portofoon.  De volgende patiënt was al in een kliniek en was daar flauwgevallen. We moesten deze patiënt naar het ziekenhuis brengen. Tijdens deze rit hebben we geen medische zorg toegediend. Ook de patiënt daarna vervoerden we van kliniek naar het ziekenhuis.

We hadden toen ongeveer 3 uur van onze dienst erop zitten. En we mochten terug naar kantoor, het was wissel van team. Ik had meer spanning verwacht op mijn ritje ambulance maar helaas. Het was wel een leuke ervaring om eens meegemaakt te hebben.

Het volledig reisverslag van de studenten HBO5 Genk in Francistown vind je op hun Facebookpagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s