Nathalie in Francistown

Dumela! (Hallo!)

Nathalie1

Mijn naam is Natalie (links op de foto), ik studeer Bachelor in de Verpleegkunde. Voor mijn opleiding ben ik 8 weken op buitenlandse stage gegaan naar Francistown, in Botswana. Wat een avontuur!
De eerste dagen na onze aankomst hebben we tijd gekregen om ons te settelen en te wennen aan de omgeving. Ook hebben we in die dagen kennis gemaakt met de nodige personen. Zo maakten we kennis met de directeur van de school, de verantwoordelijken van zowel de opleiding verpleegkunde als vroedkunde, en zelfs met de burgemeester!
Bij onze aankomst maakten we meteen kennis met Mr. Madondo, die ons tijdens onze periode gaat begeleiden. Hij was er altijd voor ons en we konden altijd bij hem terecht! We zijn oprecht blij dat hij er was!

Deze dagen om ons aan te passen waren naar mijn gevoel wel zeker nodig. We sliepen op het internaat van het Institute of Health Sciences (IHS), waar ze vroedkundigen en verpleegkundigen opleiden. Op zich hadden we het nodige basiscomfort, maar niet zoals we gewend zijn in België. Zo waren er geen douchegordijnen en geen WC-brillen. Gek genoeg was ik dit snel gewoon. Gewoon worden aan het eten, duurde wel wat langer.

Nathalie2

Na de eerste paar dagen, startten we op onze eerste stageplaats. Dat was voor mij de Donga Clinic. Dit is een gezondheidscentrum, net buiten het centrum van Francistown. Hier hebben ze een diabetes-afdeling en een wondzorg-afdeling, maar ook een consultatie-afdeling en EMS (Emergency Medical Services). Gedurende mijn 1,5 week stage op de Donga Clinic, roteerde ik tussen de verschillende afdelingen.
Hier maakte ik het meest kennis met de lokale bevolking en leerde ik enkele woordjes van de lokale taal, Tswana.
Wat mij hiervan het meest is bijgebleven, is dat er enorm veel mensen met diabetes leven in Botswana. Ook kwamen er zelfs mensen van andere dorpen naar de Donga Clinic. Zij moesten soms wel 3u rijden!

Nathalie3

Na deze periode op de Donga Clinic, begon voor mij het spannendste deel van de stageperiode! Ik mocht naar het Nyangabwe ziekenhuis, afdeling Pediatrie (surigcal). In totaal heb ik 2 weken op deze afdeling stage gelopen. Op deze afdeling heb ik enorm veel geleerd over het omgaan met kinderen, maar ook over de opvoeding in Francistown en de gezondheidszorg.

Zo is de gezondheidszorg voor iedereen in Francistown zo goed als gratis. De gezondheidszorg wordt betaald door de overheid. De verpleegkundigen worden algemeen opgeleid en roteren om de paar maanden door de afdelingen van het ziekenhuis.

Op voorhand was ik best bezorg over de taalbarrière, zeker op de kinderafdeling. Maar ik kwam er al snel achter dat de meeste kinderen beter Engels spraken dan de volwassenen. Het Engels is in Botswana de officiële taal, dus dit wordt al aangeleerd in de basisschool.

De kinderen waren altijd zeer geïntegreerd door mij. Volgens de verpleegkundigen moesten ze wennen aan het idee dat ik blank ben. Na een paar dagen was dit inderdaad in orde, en waren ze het gewoon dat ik daar rondliep.

Nathalie4

Ook de laatste week heb ik stage gelopen op deze afdeling. Het verschil met de eerste week was enorm groot! De verpleegkundigen vertrouwen mij voor de volle 100% en ik mocht continu zelfstandig werken. Hieruit heb ik enorm veel geleerd en dat zal ik zeker meenemen naar mijn toekomstige stages of carrière in België!

Na deze afdeling, mocht ik stage gaan lopen op SCBU (Special Care Baby Unit).Hier werden kinderen opgenomen die te vroeg geboren zijn of moeilijkheden ondervinden bij het eten, speciale medicatie moeten krijgen, moeilijkheden hebben met zelfstandig ademen,…
Hier hebben we heel wat confronterende zaken meegemaakt, maar uiteraard ook veel geleerd. Vooral op gebied van medicatie toedieningen, maagsondes plaatsen, bloedafnames doen,… hebben we heel veel geleerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat we met een zekerder gevoel terug naar België keren op dit gebied!

Nathalie5

Na de intensieve dienst voor kinderen, was het de beurt aan de intensieve zorgen voor volwassenen. Dit was voor mij de eerste keer op een intensieve dienst, dus dit was best spannend! En dat werd het ook… Op deze afdeling hebben we heel wat invasieve technieken gezien en hebben we zelfs een reanimatie meegemaakt!

Tijdens onze stageperiode was er uiteraard ook tijd voor ontspanning! Zo zijn we vaak naar het plaatselijke winkelcentrum gegaan om een lekkere milkshake te drinken of iets lekkers te eten. Of gewoon om te shoppen 😉 Ook zijn we vaak naar een hotel geweest in de buurt waar we gebruik mochten maken van het zwembad.
We zijn ook samen met één van de ‘locals’ naar een plaatselijke trouw en een misviering geweest. Echt ondergedompelt in de cultuur dus, met andere woorden!
Dit zijn echt ervaringen die ik nooit meer zal vergeten!

Na onze 6 weken stage, hebben we nog een dikke week ‘vakantie’ gehad in Botswana. Samen met onze vroedvrouwen uit Leuven, die we in Francistown leerde kennen, zijn we 5 dagen naar Kasane getrokken. Hier hebben we een Game Drive gedaan in het Chobe National Park en een boot cruise op de Chobe River! Hier hebben we enorm veel dieren gezien zoals olifanten, leeuwen, aapjes, hyena’s, nijlpaarden, buffels,…
We hebben ook een bezoekje gebracht aan de Victoria Falls, wat zeer imposant was!

Na onze vakantie was het tijd om afscheid te nemen van iedereen en terug te keren richting onze familie en vrienden in België!
Wat ik persoonlijk nooit zal vergeten is onze band met de studenten vroedkunde, de connecties met zowel de patiënten als de verpleegkundigen, onze plaatselijke begeleiders en al de ervaringen op zowel professioneel als persoonlijk vlak die we opdeden!

Uiteraard is dit verslag maar een kleine fractie van onze avonturen daar. Ik zou graag alles delen, maar dat zou ons jammer genoeg te ver brengen.
Ik raad dit avontuur aan iedereen die de kans krijgt voor 100% aan! Het is een verrijking voor jou als persoon, maar ook als professional!

Nathalie6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s