Jorgo in Congo (1)

Bijna een week in Congo!

Het is vandaag onze 5e dag in Congo dus tijd om al een eerste balans op te maken over het land, de mensen & over onze productie van de documentaire Losing Sight. Een verhaal over vermijdbare blindheid in de Democratische Republiek Congo.

64963257_559698864434800_3226072677600985088_n

DAG 1

Maandagmiddag, na een lange vlucht vanuit Brussel met nog eerst een tussenstop in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, kwamen we eindelijk aan op de luchthaven van Lubumbashi. Wat kan ik daarover zeggen?

Wel, mocht het in Congo niet strikt verboden zijn om foto’s te maken van staatsgebouwen, waaronder dus luchthavens, dan had ik jullie graag een beeld willen laten zien dat niet enkel meer zou zeggen dan 1000 woorden… Wat een chaos! Drukte en geschreeuw alom. Luchthavenpersoneel dat over de bagageband op zoek gaat naar koffers van de personen die hun wat geld geven om hun valies meteen te gaan zoeken. Want eer dat je jouw valies hebt, dat kan even duren. Maar met een portie goed Belgisch geduld zagen we onze valiezen eindelijk op de band passeren. Wat een opluchting…

Een medewerker van Licht voor de Wereld (Lumière pour le Monde) kwam ons oppikken en bracht ons eerst naar het kantoor van Dr. Jean-Marie Ngbenga, de coördinator van Licht voor de Wereld hier in Congo. Na een leuke eerste ontmoeting werden we naar ons hotel gebracht en konden we eindelijk wat bekomen van de lange vlucht. Vanuit onze wagen kregen we onze eerste impressies van het land. Wat een mooi en levendig straatbeeld! Typisch Afrika zoals je je het zou voorstellen. Muziek à volonté, kleurrijke huisjes met mooie opschriften en zelfs vrouwen die kleine radiators op hun hoofd leggen en dat simpelweg vervoeren. Knap…

DAG 2

We vertrokken al om 7u in de ochtend naar Kolwezi. Kolwezi is een mijnstad op zo’n 4h rijden van Lubumbashi. Eenmaal ingecheckt in het hotel gingen we naar het Mwangaza oogziekenhuis dat gesteund wordt door Licht voor de Wereld. We werden supervriendelijk ontvangen door al het personeel én patiënten. Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik een primitiever ziekenhuis verwacht had. Niets is minder waar. Het ziekenhuis ziet er super uit en ze voeren zo’n 20-tal oogoperaties per dag uit. We kregen een rondleiding want het is hier dat veel van onze opnames plaatsvinden. Het was dus ook meteen een goede mogelijkheid om de kamers te inspecteren nog voordat we gingen filmen.

Onze rondleiding, kennismaking en vergadering met het personeel dat we gingen filmen nam een hele namiddag in beslag. We hebben nadien niet veel extra meer gedaan.

64899422_625333567949941_6680070744090607616_n

DAG 3

Vandaag begonnen we een eerste maal met opnames te maken. We hebben ons beperkt tot sfeerbeelden van het ziekenhuis, portretten van enkele patiënten (en dat was soms heftig) – er was zelfs een jongen met een tumor in zijn oog. Maar ook cataract ziet er niet bepaald “mooi” uit om het lichtjes uit te drukken. In de namiddag bracht Yannick, een gemeenschapswerker in dienst van het ziekenhuis, ons naar het huis van onze eerste hoofdpersonage. Een tienermeisje dat volledig blind is. Onze wagen stopte ergens op de rand van de weg want met de auto geraak je niet tot bij haar thuis. Na zo’n tiental minuten wandelen door een zeer arme wijk kwamen we bij haar thuis aan.

Haar familie was al op de hoogte van onze komst. Ze lieten ons binnen en brachten het meisje tot bij ons. Wat een moeilijke ontmoeting. Het is niet makkelijk om iemand voor je te hebben die blind is & eigenlijk geen hoop meer in het leven heeft. Ze heeft haar blindheid overigens nog echt niet verwerkt…

We vroegen nogmaals of ze oké was met het feit dat we haar op een later moment (dit was puur een eerste kennismaking) gingen volgen met de camera om haar verhaal vast te leggen. Ze stemde in. Na zo’n half uurtje vertrokken we alweer. Op het moment van schrijven moeten we haar overigens nog filmen.

DAG 4

Vandaag gingen we naar het huis van Emanuela. Een baby van 1 jaar oud dat blindgeboren is. We hebben haar moeder geïnterviewd en de beelden gemaakt die we op voorhand in gedachten hadden. Ik ga over de inhoud nog niet te veel vertellen. Dat is namelijk voer voor de première van onze documentaire op 29 november in de C-Mine.

Op het einde van de dag kwam Yannick, de gemeenschapswerker, haar ophalen en bracht haar naar het ziekenhuis. De volgende dag onderging ze namelijk de operatie.
DAG 5

Vandaag was het D-Day voor Emanuela. Ze onderging vandaag namelijk haar oogoperatie. Een operatie dat toch wel enkele grote risico’s inhoudt voor kinderen van zo’n jonge leeftijd… De operatie hebben we overigens volledig in beeld gebracht. Ook hebben we haar moeder en grootmoeder die dag regelmatig gefilmd. Het waren spannende tijden ook voor hun… Hoe de operatie afgelopen is geweest & of ze nu weer ziet, daar komen jullie uiteraard ook nog achter J!

Wat staat ons nog te wachten?

Morgenvroeg om 6u vertrekken we samen met redelijk wat personeel van het ziekenhuis naar Lubudi. Een ritje van 5 tot 6 uur. Volgens Dr. Jean-Marie Ngbenga is het echt “de brousse”. Veel mensen geraken vermijdbaar blind omdat ze simpelweg niet geraken tot de ziekenhuizen in de steden als pakweg Kolwezi. Ze laten hun oogaandoening aanslepen totdat er niets meer aan gedaan kan worden… Daarom organiseren ze “veldmissies” en gaan ze de patiënten opzoeken. De eerste dag worden er voornamelijk consultaties uitgevoerd & de volgende dag de oogoperaties. Ik kijk er ontzettend naar uit. Ik -vermoed- dat ik hier de meest authentieke beelden ga kunnen maken. Maar ik laat alles rustig op me afkomen. Want dat is de beste mindset die je kunt hebben hier in Afrika J. En daar ga ik het voor nu bij houden.

Ik hoop dat ik jullie al wat meer heb kunnen informeren en tot over een week, wanneer mijn 2e blog eraan komt!

Au revoir!

Jorgo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s