Leerlingen SJIB in Rwanda (5)

Zondag 7 juli

Opstaan om 4u. ’s ochtends en Bye bye Kisaro! We vertrekken voor een tweedaagse excursie door Rwanda. Vanuit het busje genieten we van de opkomende zon en de mooie landschappen. We bezoeken de Mwamipaleizen in Nyanza en leren er over het leven van de Mwami-koningen in hun traditionele hutten en het koningschap voor en na de kolonisatie. Leopold III liet hier een stenen paleis bouwen voor de laatste Mwami-koning. Het traditionele leven is ook het thema in het Etnografisch museum van Butare. Dit gebouw is een ontwerp van de Belgische architect Lode van Pee en een cadeau van Koning Boudewijn aan het volk van Rwanda.

Mwamipaleizen

In de bus richting het Kivumeer besluit Rudi dat het tijd is om liedjes te zingen. Ondanks de vermoeidheid zit de sfeer er weer in. De busrit duurt best lang en we zijn maar wat blij als we ’s avonds laat het hotel bereiken. We schuiven meteen aan tafel en wat blijkt? Er wacht een rijkelijk buffet met frietjes! Groot succes! Cato neemt het woord om Gerard te bedanken voor alle tijd en moeite die hij genomen heeft om er voor ons een onvergetelijke reis van te maken!

Maandag 8 juli

Enkele dapperen staan vroeger op om van zonsopgang over het meer te genieten en te zwemmen in het Kivumeer. Aan het ontbijt vieren we Ellen, ze is jarig! Daarna rijden we via de oorsprong van de Nijl richting de hoofdstad Kigali. Onderweg bezoeken we de oogkliniek van Dr Noë, een Belgische oogarts. We vinden het heel straf dat een Belgische specialist, die thuis veel meer zou kunnen verdienen, persoonlijke middelen investeert om in Rwanda een kliniek op te starten, er te wonen en werken. De kliniek is fonkelnieuw en uitgerust met de meest moderne apparatuur. Veel Rwandezen hebben last van cataract, dus is deze kliniek een godsgeschenk.

Oogkliniek van Belgische oogarts Dr. Noë.

’s Middags eten we in de lokale frituur! Weinig te vergelijken met een Belgische frituur. We eten frieten met fakkeltjes van gegrild geitenvlees; niet slecht.

Daarna bezoeken we het moordhuis van de Belgische blauwhelmen. Dat is toch eventjes stil worden. Maar tijdens de genocide zijn natuurlijk vooral veel Rwandezen omgekomen. Van die tragedie worden we ons erg bewust tijdens het bezoek aan het genocidemuseum in Kigali.

Genocidemuseum in Kigali

Ons bezoek zit er stilaan op. We rijden naar de luchthaven waar een erg grondige controle van onze bagage met drugshond en bodyscan volgt. We nemen afscheid van Gerard en wachten op de nachtvlucht terug naar huis.

Moe maar een hele hoop ervaringen rijker komen we de volgende dag aan op de plaats waar het avontuur 10 dagen eerder begon: de schoolpoort van het SJIB. We worden opgewacht door ouders, geliefden, directie, conciërge en enkele collega’s. Een reis om nooit te vergeten met mensen om nooit te vergeten!

Kisaro 2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s