Lien en Nina in Francistown – week 1

Dumela!

Vrijdagavond 16 augustus kwamen we pas laat aan (+/- 23u) door een vertraagde vlucht. Gelukkig was Mr. Madondo zo vriendelijk om ons nog zo laat te komen halen op de luchthaven. “There have never been students that arrived this late”, zei hij. Meer dan ons installeren op de kamer hebben we deze avond niet gedaan.

Zaterdag werden we opgevangen door Meloi en Tsephang. Dit zijn 2 Botswaanse studenten die recent in Genk op stage geweest zijn. Ze hebben ons de ‘mall’ getoond en namiddag maakte Meloi ons wegwijs doorheen de stad.

Meloi wou ons graag laten zien hoe het leven buiten de stad eraan toegaat. Dus op zondag nam hij ons mee naar de buitenwijken en de ‘villages’. Buiten de stad waren er heel duidelijk verschillen tussen arm en rijk. Sommigen hadden een grote boerderij en een mooie tuin, terwijl anderen amper een dak boven hun hoofd hadden.

We sloten de dag af met een bezoek aan Meloi zijn super gastvrije familie.

Na een maandagvoormiddag aan iedereen voorgesteld te worden (directie, leerkrachten, matrons…), is het tijd om aan onze eerste stageweek te beginnen. Vanaf morgen start Nina in de Donga Clinic, maar vandaag mochten we nog samen vertoeven op de spoedafdeling.

Ondertussen zit onze eerste stageweek er op. Voor Lien verliepen de eerste dagen moeizaam. Op de afdeling stonden heel veel studenten, hierdoor was het erg moeilijk om haar draai te vinden. Gelukkig verliep het vanaf haar eerste nachtshift vlotter. Meer leerkansen, meer begeleiding en een beter gevoel. Ze heeft gedurende deze week ook al veel interessante dingen gezien, zo kwam er bv. iemand binnen met zijn afgescheurde voet in een plastieke zak.

Nina haar week in de Donga Clinic is goed verlopen. Ze heeft in de Diabetic Clinic gestaan, wondes verzorgd, bloed genomen, … Ook heeft ze hier al wat woordjes Setswana geleerd.

Tijdens onze eerste week zijn ons ook al wat verschillen opgevallen.

Zo is het hier vanzelfsprekend om iedereen die je tegen komt te groeten en te vragen hoe het met hem/haar gaat.

Aan het eten kunnen we hier maar moeilijk wennen, maar we doen ons best!

Wasmachines hebben ze hier niet, onze eerste handwas hebben we dus ook al gedaan.

Moe maar voldaan beginnen wij aan ons weekend.

Go siame!

Lien / Lesedi (light)
&
Nina / Neo (gift)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s