Lien en Nina in Francistown – week 2 en 3

Dumela!

Door ons enthousiasme zijn we in ons vorige blog vergeten te vermelden waarvoor we hier nu eigenlijk zijn…
Wij zijn Lien en Nina, 2 studenten verpleegkunde aan de UCLL in Genk. Gedurende 6 weken zullen wij stage lopen hier in Francistown. Dit is een unieke kans om een nieuwe cultuur te leren kennen, zowel binnen als buiten de ziekenhuisomgeving.

Ons tweede weekend hebben we de plaatselijke horeca bezocht met Bryan, een student die we hebben leren kennen via Moloi.

Ook had Bryan geregeld dat we zaterdagochtend mee konden naar een begrafenis, dat blijkt hier namelijk een groot gebeuren te zijn. Hij zou ons komen ophalen om 7u (!). Helaas, zoals we nog al gemerkt hebben gaat men hier anders om met tijd en afspraken. Bryan stond op dit moment nog te dansen in de club… We hopen op nog een kans om zoiets mee te maken.

Op zondag namen Moloi en Percy ons mee naar de Nyangabgwe Hill. We dachten dat dit een gezellige wandeling naar boven zou worden, om dan te genieten van het uitzicht. Niets was minder waar… Blijkbaar gaan ze hier heen om te sporten. Ze lopen de berg (die best steil is) continu op en af. Klein detail dat ze ons waren vergeten te vermelden, maar we hebben er wel van genoten!

Na een geslaagd weekend was het weer tijd voor stage. Deze week wisselden we van afdeling. Lien ging naar de Donga Clinic, Nina naar spoed. Hier verliep het in grote lijnen zoals de week ervoor. Op spoed interessante casussen. In de Donga Clinic meer routinewerk als wondzorgen, bloednames…

Na een drukke stageweek, een rustig weekend.

Zaterdag maakte we tijd om onze stageopdrachten in orde te maken, want dat moet ook gebeuren natuurlijk 😉

Op zondag gingen we met Moloi naar de voetbal kijken hier in het stadium van Francistown. Waarom? Geen idee, (wij zijn namelijk niet zo een voetbalkenners). Maar het was wel eens leuk om hier meegemaakt te hebben. Opmerkzaam was dat iedereen hier zijn eigen frigobox met drank meenam.

Goed uitgerust begonnen we aan een nieuwe stageweek, op een totaal nieuwe afdeling. Lien stond deze week op pediatrie (medical). Nina stond deze week bij de baby’s op neonatologie, waar ze ook volgende week nog zal staan.

Na 3 dagen op deze afdelingen gestaan te hebben, kunnen we al zeggen dat het ons ligt en dat we goed opgevangen worden door de verpleegkundigen. Al is de begeleiding op de afdeling toch nog verschillend met hoe wij het gewoon zijn in België. Je krijgt als student veel verantwoordelijkheid en er wordt al snel verwacht dat je zelfstandig kunt werken.

Op pediatrie moesten de kinderen even wennen aan Lien haar ‘blanke aanwezigheid’. Starende blikken, schuchter, of net heel nieuwsgierig. Na 2 dagen was hier al niets meer van te merken.

Nina stond voornamelijk op de ICU. Hier liggen vooral prematuurtjes met aangeboren afwijkingen, problemen met zelfstandig ademen… Nina heeft hier dus al veel interessante, maar ook confronterende dingen gezien.

Dit weekend hebben we de late. We zijn dus nu vollebak aan het genieten van onze 2 dagen vrijaf!Go siame!

Lien / Lesedi (light)
&
Nina / Neo (gift)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s