Francistown werkbezoek: klimaatsopwarming en voorbereiding MoU

Francistown, 13 februari 2020

De laatste ‘officiële’ dag in Francistown startte met een presentatie door Lieve Wouters van de (eerste) indrukken die de delegatie opdeed. Dat koppelde ze aan voorstellen voor het actualiseren van het Memorandum of Understanding (MoU). De thema’s zijn afvalbeheer, gendergelijkheid, onderwijs, jeugd en ondernemersschap en de informele sector. Een nieuw domein (thema) is de klimaatverandering. Ook is er een voorstel voor de EU-Call voor duurzame steden.

Zoals gezegd is klimaatverandering een nieuw thema in de samenwerkingsovereenkomst. Het Noorden begint de gevolgen van de klimaatopwarming te voelen en moet maatregelen nemen: dat illustreerde burgemeester Dries met de powerpointpresentatie rond de acties (en de resultaten) die Stad Genk op dat vlak onderneemt. Lillian Ntshwarisang van het DMS (Department of Meteorological Services) presenteerde data over het klimaat in Botswana, de vooruitzichten op korte en lange termijn en hoe men daar in Botswana mee wil omgaan. Eén ding is zeker: hoewel het in Botswana ook regent, heeft dit land meer ervaring met extreme droogte. Nu wij meer en meer met klimaatopwarming geconfronteerd worden, kan die ervaring voor ons uiteraard zeer nuttig zijn.

In de namiddag werd een bezoek gebracht aan het gesloten Jeugdhuis in 2014 waar jonge mensen beeldjes vervaardigen die blijkbaar goed hun weg vinden op de Chinese markt.

Het bezoek van de delegatie aan Francistown werd afgesloten met een officieel afscheidsdiner. Daar werd het voorstel van het MoU door beide partijen (Stad Genk en Francistown) ondertekend. Meteen is er een basis voor een zinvolle en effectieve samenwerking in de komende 5 jaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s