Verbindend Woestijnproject

Ons project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van volgende organisaties:

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Het idee

Genk is een super diverse samenleving. Niet alleen is er een enorme verscheidenheid aan 39394498_1097164873779900_6095774798913208320_netnische afkomsten, evenzeer is er een gigantische diversiteit aan opleidingen, economische status, historische achtergronden, familiale achtergronden, persoonlijke achtergronden en noem maar op. Ondanks de vele goede signalen die in de Genkse samenleving te zien zijn, ervaren we bij jongeren nog heel wat schotten en hokjesdenken. Jongeren krijgen niet altijd de kans om in contact te treden met elkaar, vaak zijn ze ook zoekende naar zichzelf en de binding met de omgeving (zeg maar het milieu) komt vaak niet aan de oppervlakte. Jongeren worstelen met zichzelf, met de samenleving waarin ze zich begeven en met hun omgeving in ruime zin. Jongeren zijn op zoek naar duurzame antwoorden.

Het doel

Met ons verbindend woestijn project gaan we met een super diverse groep jongeren op pad. Het doel is verbinding zoeken met zichzelf, met de andere en met de omgeving. Dit alles om jongeren te versterken zodat ze bewuster en sterker in het leven staan.

Het hoe

Via een intensief traject, dat startte in juni 2018 werken de jongeren in groep aan zichzelf, hun groep en worden ze zich bewust van de omgeving waarin ze leven. Diverse activiteiten zorgen ervoor dat de jongeren elkaar leren kennen, ze werken samen aan een gemeenschappelijk doel. Dat doel is een verbindende woestijnreis.

De verbindende woestijnreis brengt de groep naar de woestijn van Marokko. De eerste waterputdagen helpt de groep mee aan het bouwen van een waterput in een van de lokale dorpjes. Jongeren ervaren hierbij enerzijds wat het betekent als iets wat voor ons vanzelfsprekend is, plots niet meer zo vanzelfsprekend blijkt te zijn. Anderzijds ervaren ze welk effect een schijnbaar simpele handeling, het bouwen van een waterput, voor impact kan hebben op een hele gemeenschap.

Vervolgens zal de groep 1500 bomen planten, als onderdeel van het grote internationale project ‘Vredesbos’. De woestijn rukt jaarlijks op en zorgt ervoor dat hele streken boom plantonbewoonbaar worden, mensen moeten vluchten en hele gemeenschappen onder druk zet. Met de aanplanting van bossen, wil de internationale gemeenschap een dam opwerpen tegen de oprukkende woestijn. Onze jongeren dragen hiertoe hun steentje bij.

En dan is de groep toe aan het uiteindelijke doel van de reis, een tocht van 5 dagen doorheen de Marokkaanse woestijn. Een digital detox gepaard met een trektocht door de hete woestijn (uiteraard begeleid door lokale gidsen) met de hulp van kamelen, brengt de groep tot inzicht met zichzelf, met elkaar en met de wereld.

kamelentocht

Na de woestijnreis zullen de deelnemende jongeren hun verhaal ter beschikking stellen middels lezingen en voorstellingen aan scholen, verenigingen en andere geïnteresseerden.

Je vindt hier een volledig Prezi-presentatie van het project.

 

De deelnemers:

1) Celin – opleiding Master psychologie
2) Rachid – opleiding graduaat SCW
3) Andy – deeltijdsonderwijs
4) Furkan – deeltijdsonderwijs
5) Khing – graduaat verpleegkunde
6) Anne – graduaat verpleegkunde
7) Zara – opleiding Bachelor
8) Musti – opleiding Master
9) Annelies – werkt Delhaize
10) Gio – opleiding auto mechanica
11) Djaga – opleiding maatschappelijk werk
12) Dounia – deeltijdsonderwijs
13) Elessio – deeltijdsonderwijs

De partners

 1. Mustafa Harraq, voorzitter van Genesis vzw en bezieler van ‘Dessert and Soul
  • mustafa.harraq@telenet.be
  • 0475 90 42 12
 2. Bart Soons
  • soons.bart@gmail.com
  • 0473 33 06 50
 3. vzw Genesis, de trekkende organisatie
 4. Groep Intro, begeleiding en traject ondersteuning door Youssef Harraq
 5. GIGOS vzw, begeleiding en traject ondersteuning door Juan Reyes
 6. Stad Genk, dienst diversiteit en Noord-Zuid samenwerking

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s